Tiedote: Ihmisoikeusaktivisti ja eduskuntavaaliehdokas kieltäytyy siviilipalveluksesta

Tämä blogipostaus on julkaistu alun perin Sade Kondelin eduskuntaan 2015 -blogissa. Kaikki kyseisessä blogissa julkaistut postaukset löytyvät koottuna Eduskuntavaalit 2015 -kategorian alta.


Turussa 4.1.2015 – VAPAA JULKAISTAVAKSI

Turkulainen tohtoriopiskelija, ihmisoikeusaktivisti ja Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Sade Kondelin kieltäytyy 1.1.2015 alkaen jatkamasta siviilipalvelustaan protestoidakseen siviilipalveluksen rangaistusluonteista kestoa ja Suomen yleisen asevelvollisuusjärjestelmän epäoikeudenmukaisuuksia vastaan. Siviilipalveluskeskukselle toimittamassaan kieltäytymisilmoituksessa Kondelin perustelee menettelyään käsityksillään tasa-arvosta, kansalaisten yhdenvertaisuudesta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta:

Koen, että Suomen nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä on monin tavoin kestämätön. Se ensinnäkin asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan suhteessa toisiinsa sukupuolen, vakaumuksen ja asuinpaikan perusteella. Toiseksi se tuottaa, uudistaa ja ylläpitää yhteiskunnalle haitallisia normeja ja rakenteita, kuten väkivaltaista ja homososiaalista mieskuvaa sekä käsitystä nimenomaan sodista Suomen suurimpana turvallisuusuhkana. Lopuksi se ei nykymuodossaan turvaa Suomen asemaa hypoteettisessa sotatilanteessa, sillä järjestelmää ei ole riittävästi muokattu ja kehitetty esimerkiksi sodankäynnin teknologioiden kehityksen tahdissa.

En täysin vastusta maanpuolustuksen järjestämistä kansalaisvelvollisuuden keinoin – mielestäni kokonaisväestömme keskuudesta kootut puolustusjoukot on esimerkiksi ammattiarmeijaa tai Natoon liittymistä parempi vaihtoehto. Tämä ei kuitenkaan estä kehittämästä järjestelmää joustavampaan ja oikeudenmukaisempaan suuntaan: esimerkiksi siviilipalveluksen tulisi olla asevelvollisuudelle aidosti tasa-arvoinen vaihtoehto. Suomi on myös saanut useita huomautuksia aseistakieltäytyjien kohtelusta muun muassa Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta.

Protestina siviilipalveluksen rangaistusluontoisuutta ja asevelvollisuusjärjestelmän yleistä epäoikeudenmukaisuutta vastaan olen päättänyt kieltäytyä siviilipalveluksesta suoritettuani sitä puoli vuotta eli suurin piirtein lyhintä mahdollista asepalveluksen kestoa vastaavan ajan. Olen tietoinen toiminnastani todennäköisesti seuraavasta vapausrangaistuksesta, vaikkakin oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa minut tulisi jättää tuomitsematta tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä. Olen joka tapauksessa valmis ottamaan vastaan mahdolliset oikeudelliset seuraukset taistelussa epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Koen näin toimimisen velvollisuudekseni: vaikka siviilipalveluspaikkani on ollut sekä viihtyvyyteni että oman tulevan urani kannalta oivallinen, omatuntoni ei salli minun suorittaa palvelustani loppuun saakka, kun minulla on mahdollisuus omalla toiminnallani pyrkiä vaikuttamaan myös muiden ihmisten hyvinvointiin. En voi osallistua tämän epäoikeudenmukaisen järjestelmän toimintaan, vaikka se palvelisi omaa mukavuuttani. Yksikään meistä ei ole vapaa ennen kuin kaikki meistä ovat vapaita.”

Lisätiedot:
Sade Kondelin
yhteydenotto@sadekondelin.fi
050-5608711
Vuorelantie 3 B 45
20720 Turku

Jaa kirjoitus Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2 kommenttia artikkeliin ”Tiedote: Ihmisoikeusaktivisti ja eduskuntavaaliehdokas kieltäytyy siviilipalveluksesta”

  1. Jos vertaa armeijan palvelusTUNTEJA siviilipalveluksen palvelusTUNTEIHIN niin 6kk siviilipalvelusaika ei ole millään tapaa verrannollinen armeijan ~6kk palveluksen kanssa.

  2. On totta, että palvelustunneiltaan asepalvelus ja siviilipalvelus eivät useimmissa tapauksissa vastaa toisiaan. Palvelustuntien määrästä riippumatta palveluksen kesto vuorokausina, viikkoina ja kuukausina viivyttää kuitenkin esimerkiksi opiskelujen aloittamista tai työelämään siirtymistä.

    Siviilipalveluspaikat ovat vähentyneet viime vuosina rajusti, minkä vuoksi entistä useampi joutuu suorittamaan siviilipalveluksen poissa kotipaikkakunnaltaan. Tällöin myöskään siviilipalveluksen tarjoamasta asepalvelusta runsaammasta vapaa-ajasta ei välttämättä ole paljonkaan iloa, jos palveluspaikkakunnalta ei tunne ketään, eikä helppoja kulkuyhteyksiä ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *